Technologiebedrijven bundelen krachten voor verbeterde veiligheid spoorwerkers

Draagbare apparaten waarschuwen spoorwerkers als ze de veilige werkgrenzen overschrijden. Dual Inventive/Tended

PARTNER – Tended en Dual Inventive, twee toonaangevende technologiebedrijven, hebben een nieuwe samenwerking aangekondigd, gericht op het integreren van hun innovatieve technologieën, om de Nederlandse spoorindustrie te ondersteunen in haar streven naar verbeterde veiligheid en efficiëntie.

Beide partijen hebben dit partnerschap officieel bekrachtigd op Rail Live 2024, de grootste spoorbeurs van het Verenigd Koninkrijk. Ze onthulden hun plannen om dit jaar een pilot in Nederland te lanceren in samenwerking met Nederlandse spoorbedrijven en stichting railAlert.

Tended en Dual Inventive zijn twee organisaties die zich inzetten voor het verbeteren van de veiligheid van spoorwerkers door de implementatie van revolutionaire technologieën. Hun gezamenlijke propositie voor de Nederlandse spoorindustrie is het leveren van een systeem waarmee spoorwerkers en machinisten kunnen controleren of ze zich in een beveiligd gebied bevinden.

Het belang hiervan is recentelijk door railAlert onderstreept met een veiligheidsmelding naar aanleiding van een zorgelijke toename van spoorgebonden voertuigen (zoals krollen) die zich zonder toestemming voorbij de grenzen van de buitendienststelling bevinden.

Nederland heeft een dicht spoorsysteem met veel reizigers- en goederentreinen. De uitdagingen van de enorme vervangings- en renovatieopgave waar Nederland voor staat en de toenemende personeelstekorten leggen steeds meer druk op het gehele spoorsysteem, wat ook gevolgen heeft voor de veiligheid van spoorwerkers. ProRail staat, net als meerdere inframanagers, voor de uitdaging om deze uitdagingen in samenwerking met de industrie het hoofd te bieden.

Zelfde missie

Technologie speelt een cruciale rol in het mitigeren van risico’s, zoals Tended en Dual Inventive dagelijks aantonen. Dual Inventive is gespecialiseerd in technologische producten die werken aan de spoorinfrastructuur veiliger en efficiënter maken, de beschikbare spoorcapaciteit maximaliseren en de betrouwbaarheid van de spoorinfrastructuur verbeteren. Het bedrijf heeft jarenlange internationale ervaring in het veiliger en efficiënter beveiligen van de werkplek op het spoor met zijn Europese SIL 4 cloud en systemen voor veilige en snelle toegang tot het spoor.

Het geofencing-systeem van Tended sluit perfect aan bij de missie van Dual Inventive en is ontwikkeld om de operationele veiligheid en efficiëntie te transformeren door geospatiale technologie te combineren met gedragswetenschappen. Organisaties kunnen veilige werkzones in kaart brengen binnen een online dashboard en geofencing-apparaten aan assets, zoals machines en werkplekbeveiligingsmiddelen, koppelen.

Dit verbetert de zichtbaarheid van de werkplek door hun live locatie weer te geven, waardoor de veiligheid op de werkplek toeneemt en het risico op incidenten, zoals werken buiten de grenzen, botsingen en achtergelaten objecten op het spoor, wordt verminderd. De draagbare apparaten kunnen ook aan spoorwerkers worden toegewezen, die hen onmiddellijk waarschuwen als ze de veilige werkgrenzen overschrijden en hen te helpen hun situationele bewustzijn terug te krijgen.

Aan de hand van revolutionaire positioneringstechnologie krijgen spoorwerkers en machinisten direct inzicht in werkelijk beveiligd werkgebied. De combinatie van deze technologieën maakt het ook eenvoudiger om sporen tijdelijk weer in dienst te stellen voor een veilige passage van een trein, waardoor de impact op de dienstregeling wordt verminderd.

Volgende stap naar veiliger werken

Tended en Dual Inventive hebben een sterke staat van dienst in de Britse spoorsector met hun technologieën en hebben besloten hun krachten te bundelen om deze innovatie naar Nederland te brengen. Met een focus op het verbeteren van spoorveiligheid en het maximaliseren van spoorcapaciteit, zijn de geofencing- en cloud IoT-gebaseerde technologieën gemakkelijk op te schalen. Dominic O’Malley, Head of Partnerships bij Tended: “We zijn ontzettend trots om samen te werken met Dual Inventive om geofencing-technologie naar het Nederlandse spoorsysteem te brengen, met als doel om de veiligheid van spoorwerkers in heel Nederland te verbeteren. Dit is een spannende kans voor ons om internationaal uit te breiden en het gebruik van innovatieve technologieën zoals de onze te versnellen om ongevallen en sterfgevallen op het spoor wereldwijd te helpen voorkomen.”

Lex van der Poel, Chief Technology Officer van Dual Inventive is al even enthousiast.”We zijn zeer verheugd om samen te werken met Tended en deze volgende stap te zetten naar het bieden van veiligere werkomstandigheden op het spoor. Als industrie moeten we alle beschikbare technologie benutten om te helpen bij de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Klimaatverandering vereist veel extra onderhoud aan de sporen, zoals we al over de hele wereld zien. Daarnaast zijn er steeds minder spoorwerkers om het werk te doen. In combinatie met de verwachte groei van het Europese spoorverkeer, moeten we niet alleen beter werken, maar ook anders. Stilstand is voor ons geen optie.”

Samenwerkingen tussen buitenlandse partijen met bewezen technologieën kunnen de introductie versnellen. Er mag dan ook meer ‘share with pride’ plaatsvinden om krachten te bundelen voor de uitdagingen die niet alleen voor het Nederlandse spoor gelden, maar voor heel Europa.

Lees ook:

DualInventive

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.