Intelligent Rail Summit ’24: Estland speelt ‘centrale rol’ in toekomst van spoorwegtechnologie

Intelligent Rail Summit in Estonia
Intelligent Rail Summit 24 komt naar Estland Shutterstock

Het is bijna zover! RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 komt over zes weken naar Estland. Terwijl de grootste namen uit de industrie zich voorbereiden om samen te komen in Tallinn, leggen enkele van de topsprekers – waaronder de CTO van Rail Baltica’s projectcoördinator – uit waarom de locatie van dit jaar een van de belangrijkste plekken in Europa wordt voor intelligente technologie en spoorweginnovatie. En natuurlijk waarom de conferentie van dit jaar niet gemist mag worden. 

Het is niet alleen een hype. Intelligente technologie verandert het Europese spoor in hoog tempo. In het kader van het doortastende streven van de EU om de netwerken over het hele continent uit te breiden en te standaardiseren, wordt de technologie die de werkzaamheden stabiliseert, de veiligheid verbetert en de efficiëntie optimaliseert steeds belangrijker. Maar hoe kunnen we zulke snel ontwikkelende tools – AI, Big Data en machine learning – op zo’n grote schaal succesvol integreren? Estland, ooit “de meest geavanceerde digitale samenleving ter wereld” genoemd, is een goede plek om te beginnen.

Estland pioniert met zijn eigen ultramoderne e-governance-systeem en heeft een benijdenswaardige lokale tech-scene, waardoor innovatie en toegepaste intelligente technologie zijn ingebakken in het DNA. AI, clouddiensten en de daaruit voortvloeiende behoefte aan onberispelijke cyberbeveiliging, zijn de belangrijkste drijfveren van het land. Het is dan ook geen verrassing dat Estland aan de wieg heeft gestaan van Rail Baltica, een van Europa’s technologisch meest geavanceerde en ambitieuze megaprojecten op het gebied van infrastructuur.

Intelligent Rail Summit komt naar Tallinn

Tallinn is een knooppunt in het baanbrekende programma om het spoorwegnet van de Baltische staten tegen 2030 te integreren met de EU. Hier komen enkele van de meest geavanceerde spoorwegsystemen van het continent, die naadloos moeten integreren in de bredere Centraal-Europese regio en daarbuiten. Daarom moet het land de nieuwste technologie op de juiste manier toepassen.

Niemand weet dit beter dan Emilien Dang, Chief Technical Officer en bestuurslid van RB Rail AS, de joint venture die is opgericht door Estland, Letland en Litouwen om het Rail Baltica project te coördineren. Hij beheert alle technische aspecten van het programma samen met de partners en zal ook een van onze gewaardeerde gastsprekers zijn op IRS24.

Een waardevol platform

“Intelligent Rail Summit ’24 biedt een waardevol platform om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van treinbewaking, asset management, predictive maintenance en AI- en cyberbeveiligingsinnovaties in de spoorwegsector te verkennen,” vertelde Dang aan nieuwswebsite RailTech.

Voor de Baltische regio zei hij dat het project niet alleen de connectiviteit met Europese standaardspoorlijnen zal verbeteren, “maar ook baanbrekende expertise zal introduceren in moderne en duurzame constructie, implementatie en exploitatie van hogesnelheidstreinen.” Hij voegde eraan toe dat deze kennisoverdracht ongetwijfeld “een centrale rol zal spelen in de toekomstige ontwikkeling van spoorwegtechnologieën in de hele regio”.

Toegepaste innovatie is ook een belangrijk thema voor een andere hoofdspreker van IRS24, Peter Boom. De directeur van Rail Asset Management en Digitalisering bij Royal HaskoningDHV, een van de belangrijkste ingenieursbureaus in de sector, vertelde RailTech dat het programma dit jaar grotendeels zal gaan over dingen “slimmer, sneller, efficiënter” doen.

Intelligente tech integreren

Boom is een veteraan in het vakgebied en zal spreken over de implementatie van Building Information Modelling (BIM) en hoe dit kan fungeren als een ondersteunende laag voor Digital Twinning en geavanceerd Asset Management. “Ik zal ingaan op het belang van BIM voor een gestructureerde en geharmoniseerde informatie-uitwisseling tussen asset owners, ontwerp- en engineeringbedrijven, aannemers en leveranciers in de verschillende stadia van de levenscyclus van assets.”

Dat betekent het verkennen van het nauwe verband tussen BIM-modellen, big data, AI en digitale twinning. “Uiteindelijk,” zei Boom, ”gaat het erom dat het hele ecosysteem een uniforme manier van gegevensverwerking toepast.” Voor hem is “intermodaal, duurzaam en innovatief de toekomst van transport waar we aan werken.” Royal HaskoningDHV brengt zowel haar luchtvaart- als spoorbouwexpertise in bij het Britse architectenbureau Foster + Partners, dat de opdracht heeft gekregen om het enorme Poolse transportontwikkelingsproject CPK op te leveren. Dit zal helemaal tot Tallinn reiken.

Het ideale forum

“Het hart van dit netwerk,” zei Boom, ‘is de nieuwe luchthaven van Warschau, die niet alleen Poolse steden en burgers met elkaar zal verbinden: samen met Rail Baltica, het Tsjechische HS Rail programma, en het V-4 HS Rail project, zal het CPK Project een nieuw dicht en interoperabel transportnetwerk in de hele regio opleveren,’ zei Boom. Dat is de technische en toegepaste knowhow die te verwachten is op IRS24.

En zoals Emilien Dang zegt: “Omdat Rail Baltica verder werkt aan het meest ambitieuze infrastructuurproject in de Baltische staten, is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de laatste technologische innovaties om meer efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid te bereiken… De top in Tallinn is het ideale forum voor specialisten uit de sector om samen te werken, inzichten uit te wisselen en te onderzoeken hoe intelligente technologieën de toekomst van de Europese spoorwegsystemen veranderen.”

Praat in Tallinn mee over de toekomst

Nieuwsgierig naar de nieuwste technologie in de spoorwegsector? Doe dan mee aan RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn. De conferentie vindt plaats van 12 tot 13 november in Estland – een van de oprichters van Rail Baltica – en wordt bijgewoond door een groot aantal experts uit de sector die bespreken hoe geavanceerde technologie zinvol kan worden ingezet langs het Europese spoor.

Van de levensechte toepassing van AI, tot de ontwikkelingen van het meest ambitieuze infrastructuurproject op het continent: kom ook en help de toekomst van de spoorwegsector vorm te geven. Lees hier meer over het boeiende programma.

Lees ook:

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.