Maak kennis met ‘Pulsar’: het nieuwe AI-gestuurde systeem van Vossloh

Vossloh InnoTrans 24
Vossloh presenteert de AI-toepassing op de InnoTrans-beurs in Berlijn Alexander Molendijk/SpoorPro

PARTNER – Op InnoTrans toont leverancier Vossloh deze week de nieuwste ontwikkelingen in het portfolio van spoorse producten en diensten. Opvallend is de zogenaamde ‘Pulsar’ van Vossloh RailWatch: een door AI aangestuurd wayside monitoring system, dat met tweehonderd beelden per seconde passerende goederenwagons registreert.

Het AI-apparaat wordt geplaatst tot op acht meter van het spoor en detecteert treinen met snelheden tot 200 kilometer per uur. De geregistreerde data wordt geanalyseerd met behulp van computervisie en kunstmatige intelligentie. Het apparaat detecteert daarbij niet alleen procesgegevens zoals UIC-wagonnummers, maar bijvoorbeeld ook de staat van remblokken of eventuele schade aan wielstellen.

Daarnaast detecteert Pulsar de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen met behulp van de aanduidingen aan de zijkant van het wagon. Op die manier kan de kunstmatige intelligentie, wanneer het bijvoorbeeld schade aan de remblokken signaleert en tegelijkertijd opmerkt dat er sprake is van een transport van gevaarlijke stoffen, besluiten dat er een risicovolle situatie is ontstaan en een medewerker hiervan op de hoogte stellen.

De ontwikkeling van Pulsar past in het bredere gedachtegoed van Vossloh, vertelt Laura ten Have-Krieger namens het bedrijf. “We zijn steeds meer bezig met de digitalisering van het spoor”, vertelt ze. “En daarbij hoort ook meten, want meten is weten.” Vossloh kijkt daarbij volgens Ten Have-Krieger steeds meer naar de mogelijkheden van AI, met de Pulsar als eerste voorbeeld op de markt.

Polymeren dwarsligger

Vossloh besteedt in Berlijn ook aandacht aan andere ontwikkelingen in het portfolio. Zo bewonderen langslopende bezoekers een Engineered Polymer Sleeper (EPS), geproduceerd in de eerder dit jaar geopende fabriek in Polen. Ook wijst Ten Have-Krieger op een menthode om slijpsel bij spoorwerkzaamheden te verzamelen en te recyclen. “Omdat hergebruik voor ons, net als heel veel andere bedrijven, steeds belangrijker wordt.”

Engineered Polymer Sleeper (EPS) - Vossloh Innotrans 24
De polymeren dwarsliggers (foto: Alexander Molendijk/SpoorPro)
Benieuwd naar de nieuwste technologische ontwikkelingen op het spoor? Kom dan ook naar de Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn, georganiseerd door onze collega’s van RailTech. De conferentie vindt plaats van 12 tot 13 november in Estland – een van de landen waar het bijzondere project Rail Baltica wordt uitgerold.

Een groot aantal experts uit de industrie bespreekt het zinvol inzetten van geavanceerde technologie op het Europese spoor. Van de praktische toepassingen van AI, tot het succesvol en efficiënt delen van data. Kom ook en help de toekomst van de spoorwegsector vorm te geven. Lees hier meer over het programma.

Lees ook:

Auteur: Alexander Molendijk

Redacteur van SpoorPro en RailTech.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.