NS en Vattenfall openen windpark in Amsterdam
NS gaat samen met energiemaatschappij een nieuw windpark openen in Amsterdam. Daarbij worden zes nieuwe windturbines gebouwd die stroom gaan leveren aan zo’n tienduizend huishoudens. Na gunning kan de bouw van de windturbines dit jaar starten. In 2020 zal het windpark in gebruik worden genomen.
Het windpark komt op het opstelterrein voor treinen aan de Nieuwe Hemweg in Amsterdam. Vattenfall zal hier de nieuwe windmolens plaatsen. De groene stroom die het windpark oplevert, wordt via Powerpeers aan reizigers, lokale bedrijven en omwonenden aangeboden. Powerpeers is een van meest groene energiebedrijven van ons land en als voorloper benoemd in meerdere duurzaamheidsonderzoeken.
De treinen van NS rijden al volledig op groene stroom en sommige stations wekken zelf al hun warmte op. Stations worden verwarmd met groene stroom, groen gas of via een WKO-installatie. Nu wordt door NS voor het eerst eigen grond ingezet voor het opwekken van energie. De provincie Noord-Holland heeft inmiddels de vergunningen verleend voor de bouw en vervanging van de windmolens.
Duurzame energiebronnen
Vattenfall investeert in Europa fors in duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. Martijn Hagens, senior vice-president van Vattenfall: “Ik ben erg blij met de samenwerking tussen NS, Vattenfall en Powerpeers om samen invulling te geven aan onze gemeenschappelijke doelstelling om de energietransitie in Nederland te bewerkstelligen”.
Carola Wijdoogen, directeur duurzaam ondernemen NS: “Ik denk dat nog meer bedrijven hun eigen assets voor het opwekken van groene energie op deze wijze kunnen inzetten. Er is meer mogelijk dan je denkt. Het realiseren van een nieuw energieneutraal station dat we in samenwerking met ProRail hebben ontwikkeld is al fantastisch, maar ook het inzetten van daken van P&R terreinen, fietsenstallingen, kantoren en gronden voor wind- of zonne-energie, levert een belangrijke bijdrage aan de ambities die in het Klimaatakkoord staan.”
Wilt u dit artikel lezen?
Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?