Historische tram trekt hypermoderne meetapparatuur

Historische tram trekt moderne meetapparatuur
Historische tram van de RET trekt moderne meetapparatuur van Asset Rail. Jeroen Baldwin/SpoorPro

Een prachtig plaatje vanmiddag aan de Weena in Rotterdam. Een van de historische trams die de RET rijk is, trok een wagon met daarop een meetcontainer van Asset Rail. Met de moderne apparatuur van de spooraannemer werden rijdraadmetingen uitgevoerd.

ASSET Rail gebruikt de container voor diensten in eigen beheer, maar ASSET Rail Specials biedt de Rijdraadmeting ook aan bij derden. Met de eigen compacte meetcontainer kunnen emissieloos rijdraadmetingen worden uitgevoerd.

Met het nieuwe rijdraadinspectiesysteem (RIS) worden we rijdraadhoogte, rijdraaddikte, verschuiving en harde punten in de bovenleiding gemeten. Daarnaast kunnen er ook getordeerde draad en dunne plekken op inkomende draden gedetecteerd worden. Voor het uitvoeren van de metingen is het niet noodzakelijk dat de bovenleiding spanningsloos is. Dat spreekt in dit geval voor zich, want de elektrische tram trekt de container over het tramspoor. Door de unieke manier van meten heeft dit systeem geen moeite met het meten van rijdraaddikte waarbij zich koolstofaanslag gevormd heeft. Veel meetsystemen kampen wel met dit probleem.

De metingen worden gewoonlijk uitgevoerd met een snelheid van maximaal 20 kilometer per uur, alhoewel hogere snelheden mogelijk zijn. Maar voor een regen- en stormachtige vrijdagmiddag is 20 km/u hard genoeg, aan de goedlachse techneuten te zien. De gemaakte analyse wordt, samen met foto’s en een video-opname van de meting, in een webomgeving gezet die gedeeld wordt met RET.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.